Mikroflora jelit
Namnożenie chorobotwórczych bakterii w jelicie jest pierwszym krokiem do rozwoju choroby.Mikroflora jelitowa odgrywa główną rolę w profilaktyce i leczeniu licznych chorób.Przewód pokarmowy, to nie tylko zbiornik, w którym gromadzą się resztki pokarmów, ale jednocześnie pełen życia układ, w którym znajdują się ogromne ilości mikroorganizmów. Są dla nas bardzo ważne i pożyteczne, ale zamieszkują tam również organizmy szkodliwe, często niebezpieczne dla naszego zdrowia. W układzie jakościowym i ilościowym mikroflory jelitowej zdrowego człowieka przeważają mikroorganizmy korzystne dla zdrowia. Układ ten może jednak ulegać zmianie, a nawet zniszczeniu pod wpływem leczenia chemioterapeutykami, infekcji wirusowych czy bakteryjnych. Zmienia się również pod wpływem rodzaju diety, stanu zdrowia, wieku czy stresu.
Jakie funkcje spełnia mikroflora jelitowa?
- Produkuje witaminy z grupy B i K,
- wytwarza niektóre hormony,
- zwalcza drobnoustroje chorobotwórcze,
- reguluje rozwój i pracę jelit.
Co może wskazywać na zaburzenia w równowadze bakteryjnej?
- Częste bóle brzucha,
- wzdęcia,
- niedobory witaminy B12 – niedokrwistość,
- obrzęki,
- objawy braku witaminy A- niedowidzenie po zmroku,
- biegunki
- Powyższe objawy nie są charakterystyczne wyłącznie dla tego zaburzenia, dlatego łatwo przejść obok niego obojętnie i przyczyn upatrywać w innym miejscu.
Warto zrobić badanie mikroflory jelit z kału w celu dobrania indywidualnej suplementacji probiotycznej i prebiotycznej.Wykonywane jest przy alergiach pokarmowych,nietolerancjach,grzybicy,nawracających infekcjach,chorobach autoimmunologicznzych,autyzmie,zaburzeniach lękowych i nie tylko.Polecam szczególnie Centrum Medyczne Vitaimmun oraz Instytut Mikroekologii w Poznaniu.
Terapia probiotyczna i prebiotyczna komponowana jest tam w oparciu o najwyższej jakości produkty dostępne na polskim rynku. Tylko odpowiednio dopasowana do przypadku konkretnego pacjenta probiotykoterapia przyniesie odpowiednie efekty terapeutyczne i przyczyni się do poprawy stanu zdrowia.
Bibliografia
- Mikroflora jelitowa, rola probiotyków w żywieniu
prof. dr hab. Zdzisława LibudziszInstytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Politechniki Łódzkiej - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0075010/
- www.vitaimmun.pl