In Blog

Mikroflora jelit

 

Namnożenie chorobotwórczych bakterii w jelicie jest pierwszym krokiem do rozwoju choroby.Mikroflora jelitowa odgrywa główną rolę w profilaktyce i leczeniu licznych chorób.Przewód pokarmowy, to nie tylko zbiornik, w którym gromadzą się resztki pokarmów, ale jednocześnie pełen życia układ, w którym znajdują się ogromne ilości mikroorganizmów. Są dla nas bardzo ważne i pożyteczne, ale zamieszkują tam również organizmy szkodliwe, często niebezpieczne dla naszego zdrowia. W układzie jakościowym i ilościowym mikroflory jelitowej zdrowego człowieka przeważają mikroorganizmy korzystne dla zdrowia. Układ ten może jednak ulegać zmianie, a nawet zniszczeniu pod wpływem leczenia chemioterapeutykami, infekcji wirusowych czy bakteryjnych. Zmienia się również pod wpływem rodzaju diety, stanu zdrowia, wieku czy stresu.

Jakie funkcje spełnia mikroflora jelitowa?

  • Produkuje witaminy z grupy B i K,
  • wytwarza niektóre hormony,
  • zwalcza drobnoustroje chorobotwórcze,
  • reguluje rozwój i pracę jelit.

Co może wskazywać na zaburzenia w równowadze bakteryjnej?

  • Częste bóle brzucha,
  • wzdęcia,
  • niedobory witaminy B12 – niedokrwistość,
  • obrzęki,
  • objawy braku witaminy A- niedowidzenie po zmroku,
  • biegunki
  • Powyższe objawy nie są charakterystyczne wyłącznie dla tego zaburzenia, dlatego łatwo przejść obok niego obojętnie i przyczyn upatrywać w innym miejscu.

 

 

Warto zrobić badanie mikroflory jelit z kału w celu dobrania indywidualnej suplementacji probiotycznej i prebiotycznej.Wykonywane jest przy alergiach pokarmowych,nietolerancjach,grzybicy,nawracających infekcjach,chorobach autoimmunologicznzych,autyzmie,zaburzeniach lękowych i nie tylko.Polecam szczególnie Centrum Medyczne Vitaimmun oraz Instytut Mikroekologii w Poznaniu.

Terapia probiotyczna i prebiotyczna komponowana jest tam w oparciu o najwyższej jakości produkty dostępne na polskim rynku. Tylko odpowiednio dopasowana do przypadku konkretnego pacjenta probiotykoterapia przyniesie odpowiednie efekty terapeutyczne i przyczyni się do poprawy stanu zdrowia.

 

Bibliografia

  1. Mikroflora jelitowa, rola probiotyków w żywieniu
    prof. dr hab. Zdzisława LibudziszInstytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Politechniki Łódzkiej
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0075010/
  3. www.vitaimmun.pl

 

Recommended Posts