In Blog

Bardzo ważny temat, często poruszany.Świadomość na ten temat nadal jest niska u lekarzy jak i pacjentów.Bardzo często mylona z alergią na mleko. Pamiętać należy, że laktoza wykorzystywana jest szeroko w procesie produkcji przemysłowej, głównie artykułów spożywczych, nawet takich, które wydawać by się mogło, że mleka nie zawierają.Dodatek tego cukru sprawia,że produkt staje się bardziej lepki i przyjemny.W słodyczach zapobiega ona krystalizacji roztworów cukrów,w procesie wytwarzania leków jako nośnik dla właściwej substancji czynnej; składników aromatycznych, substancji słodzących i polepszaczy smaku.Niedobór laktazy jest jedną z podstawowych przyczyn nietolerancji. Rozpoznanie nietolerancji laktozy i hipolaktazji ustala się na podstawie obrazu klinicznego i wyniku wykonanego testu.

Ze względu na wysoką czułość i swoistość oraz stosunkową łatwość wykonania, obecnie za złoty standard w diagnostyce nietolerancji laktozy uznaje się wodorowy test oddechowy WTO.Zapraszamy do wykonania go w naszej klinice.W sierpniu czeka na was promocja;-)

Recommended Posts